Îți dăm din casă

Ce trebuie să știi când alegi un logo pentru business-ul tău

Teoria pașilor mici

*Dacă te întrebi de ce am ales poza cu Abecedarul comunist, te lăsăm să o interpretezi singur pe parcursul acestui articol.

 

E greu să fii creativ când zilnic te lovești de oameni care vor logo design, dar nu știu ce vor cu adevărat.

Iar pentru că creativitatea este subiectivă, trebuie să ghicești și să faci multe încercări până o nimerești.

De cealaltă parte, lucrurile stau cam așa…

Atunci când lansezi un business în care crezi și vrei să vezi rezultate, trebuie să investești timp și energie și să cauți o echipă bună, care știe cum să facă acest lucru. Ideea cea mai importantă pe care s-o ții minte când pornești la drum este că un logo nu este o carte de vizită pentru tine. Un logo e o carte de vizită pentru business-ul tău.

S-ar putea să nu cunoști aceste aspecte cu adevărat, iar atunci când apelezi la specialiști pentru materiale care definesc identitatea brandului lor, echipa creativă se ciocnește de acel “nu îi place clientului.”

De ce? Să-ncepem cu începutul.

Când îţi prezinți afacerea în faţa echipei de branding, așteaptă-te la multe întrebări, pentru că oamenii vor să afle cât mai multe detalii. Detalii care definesc afacerea ta, care vor deveni valorile brandului tău.

Dacă business-ul tău ar fi o femeie, gândește-te la toate detaliile pe care le-ai folosi pentru a o descrie.

*e blondă, înaltă, poartă părul mediu-ondulat, se îmbracă clasic, dar elegant, optează pentru accesorii îndrăznețe etc.*

Așa e și cu valorile de brand. Valorile de brand sunt acele atuuri unice pe care doar businessul tău le are – este ceea ce aduci tu nou pe piață. La întrebarea “Care sunt valorile care stau la baza afacerii tale?”, mulți răspund cu aceleași clișee – profesionalism, serioziate. Aici intervin deja primele probleme.

Oricine va spune despre businessul său aceleași lucruri, însă, dacă o faci și tu, cu ce te diferențiezi de concurență? Dacă business-ul tău ar fi o femeie, cum ai alege-o pe ea dintre atâtea altele?

E în regulă dacă nu știi să răspunzi din prima întrebări pe care le vei primi, însă atunci echipa de branding va face tot acest research pentru tine, iar asta cere timp.

Lecţia nr. 1 – Acordă timpul necesar creării brandului tău

După o documentaţie aprofundată, echipa creativă îşi va fi făcut o idee despre ce înseamnă afacerea ta şi ce trebuie să transmită. De acum, rolul creative team-ului este să creeze comunicarea între tine şi publicul tău ţintă – prin limbaj şi grafică. Primul pas este logo-ul. Având în minte elementele cheie pe care le-aţi discutat şi convenit, designerul va alege simboluri, culori şi imagini care să redea cât mai fidel ceea ce reprezintă afacerea ta. Cu cât mai mult discutaţi acele detalii de care vorbeam mai sus, cu atât mai multe şanse sunt ca mesajul tău să fie transmis mai bine, prin logo.

Lecţia nr. 2 – Ai încredere în designer că ştie ce face

Logo-ul e un simbol menit să spună cât mai multe, prin cât mai puţin – linii cât mai simple, un desen clar, uşor de înţeles, minimal, reprezentativ. Fii sigur că graficianul va lua cele mai bune decizii, întotdeauna bine documentat şi cu un bagaj de cunoştinţe în spate. Aşa că, atunci când îţi prezintă acele 3 variante de logo pentru care ai plătit, înainte de a spune “nu-mi place”, întreabă-l tot ce vrei să știi şi încearcă să înţelegi de ce a făcut aşa, de ce a luat deciziile care au dus la crearea identității grafice. Vei fi cu un pas mai aproape de rezultat.

Nu în ultimul rând, când ai tendinţa să impui viziunea ta şi să o implementezi în design, prin adăugarea de text, culori sau detalii, ţine cont de încă un aspect. De la mesh-uri outdoor, afişe, pliante şi până la cărţile de vizită care îţi vor face reclamă, logo-ul apare pe toate, până la cele mai mici dimensiuni. Atunci când e încărcat de toate acele detalii, va fi mult mai greu de înţeles.

Lecţia nr. 3 – keep it simple

“Less is more” când vine vorba de imagine. La fel cum avem grijă ca hainele pe care le purtăm să aibă bun-gust, să ne reprezinte şi să ni se potrivească, așa trebuie să acționăm și când alegem o linie grafică menită să reprezinte o afacere. În modă, avem specialiști care ne ajută să ne formăm gusturile și stilul, iar procesul e similar și în identitatea grafică, pentru a alege cele mai frumoase “haine” în care putem îmbrăca o afacere.

Sau o femeie.