Îți dăm din casă

Ce au în comun bananele cu experiența utilizatorului?

Până reușești să pui aceste două idei cap la cap, să te introduc puțin în temă.

UX, adică user experience, e de la sine înțeles că înseamnă experiența utilizatorului unei pagini web. Este, pe scurt, responsabilitatea unei echipe de designeri/developeri/copywriteri și, nu în ultimul rând, accounts, de a crea o pagină web care funcționează ușor și intuitiv.

Bananele… te descurci cu explicația, nu?

 

Când vorbeam de responsabilitate, nu am folosit un cuvânt prea mare – e, într-adevăr, datoria unei echipe de creativi să explice un business prin intermediul unei pagini web. Cât de ușor este aceasta de folosit ține de un user experience mai mult sau mai puțin plăcut. Ușurința de a găsi ceea ce caută pe site, cât de mult timp petrece acolo, cât e de simplu e de înțeles și de interpretat harta site-ului web și, mai ales, dacă merg butoanele, dacă duc unde trebuie, care este timpul de încărcare a fiecărei pagini și a informației în sine, cât de actuale sunt bannerele și când au fost făcute update-urile sunt câteva dintre cele mai importante întrebări de la „examenul” pe care îl dă un website.

Să trecem la ce au în comun bananele cu experiența utilizatorului.

Gândește-te la o banană. E un exemplu banal, dar simplu de înțeles și asta e ceea ce contează, nu?

O banană îți arată când e gata de mâncat, e mobilă – o poți lua cu tine oriunde. Are o coajă protectoare și, când e gata de curățat, coaja vine jos cu ușurință. Nu face mizerie, e ușor de consumat și nu trebuie să o speli înainte de a o mânca. Doar o cureți și o mănânci.

Totul se întâmplă fără efort. Nu există părți ascunse, semințe sau sâmburi care ocupă loc și te surprind în mod neplăcut. Unde mai pui și că bananele sunt sănătoase… Bananele au un design impecabil. 

Aplicând aceleași principii de funcționare în crearea unei pagini web obții un UX de nota 10. 

Atunci când creezi design, ține cont de oameni și de nevoile lor. Ține cont de modul în care le rezolvi problemele, precum și de îmbunătățirile pe care le poți aduce experienței cu un produs. Când vrei să definești o problemă, fii empatic cu suma experiențelor pe care oamenii o au cu produsul și găsește soluția care ajută la îndeplinirea scopului.

Doar atunci când ne ghidăm după aceste reguli putem gândi un design care să însemne ceva, care să schimbe ceva, să-ți creeze o experiență bună. Ca și banana.